Borduren met Afifa

Posted by on okt 26, 2019 in Blog | 1 comment

Op initiatief van het Tropenmuseum is in de Dapperbuurt een Pop-Up Museum geopend voor kleine tentoonstellingen in de buurt met als doel om meer verbinding te zoeken met de buurtbewoners en meer bekendheid te geven aan het museum. Dit keer was het onderwerp ‘Mijn Ritueel‘.

Afifa levert aan Mijn Ritueel namens de stichting de Bloem een bijdrage over de rol van de bruidsschat. Zaterdag 19 oktober heeft ze met succes een workshop borduren met Afifa gegeven als onderdeel van haar verhaal over de bruidsschat. De opkomst was geweldig en de organisatie was erg tevreden over de bijdrage van Afifa.

Het Pop-Up Museum is nog tot en met 30 november 2019 te bezoeken op woensdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 – 18.00 uur in de 1e van Swindenstraat 469.

One Comment

  1. Deze workshop een samenwerking met Afifa, deelnemer aan de tentoonstelling Mijn Ritueel en oprichter van Stichting de Bloem. Afifa maakt zich sterk voor kwetsbare mensen in Amsterdam-Oost, met name vrouwen die dreigen in een sociaal isolement te geraken. Afifa is een krachtige spil in de buurt: met haar Stichting De Bloem organiseert zij activiteiten zoals taallessen, computerlessen, museumbezoeken en zwemlessen voor iedereen die behoefte heeft aan sociaal contact en verbinding.  In Mijn Ritueel vertelt Afifa vertelt over haar bruidsschat, bestaande uit linnengoed dat ze samen met haar moeder in Marokko heeft genaaid en geborduurd. Urenlang versierden zij samen lakens, kussenslopen en servetten met kleurrijke dessins. Afifa: “Iedere keer als ik de bruidsschat open, komen alle herinneringen naar boven. Het eerste wat ik zie is het gezicht van mijn moeder. Zij was alles voor me.” Het samenzijn en het leren van dit ingewikkelde handwerk gaven haar plezier, ontspanning en een gevoel van trots. En een hechte band met haar moeder. Tegenwoordig is het niet vanzelfsprekend dat jongeren leren borduren en naaien. Afifa wil dit ritueel graag delen met bezoekers van de tentoonstelling en hen inspireren met haar fraaie handwerk.