Blog

Elke week organiseren we verschillende activiteiten. Neem een kijkje in onze blog als je een indruk wil van de sfeer bij De Bloem. Misschien sta jij er binnenkort ook wel bij!

Makkelijk zelf energie en geld besparen – Stichting !Woon

Posted by on nov 19, 2023 in Blog | 0 comments

Op vrijdag 17 november is er een voorlichtingspresentatie gegeven door bewonersconsulent Bouchra Jartit samen met haar collega van Stichting !Woon team Oost. Deze keer gaven zij informatie en tips over energiebesparing: hoe ga je verstandig om met je gas, water en energieverbruik, welke mogelijkheden zijn er om je energie- en waterrekening zo laag mogelijk te houden, welke hulp en ondersteuning kan de gemeente je daarbij geven en wat kun je van de verhuurder of woningbouwvereniging verwachten?

Bouchra en haar collega gaven verschillende tips hoe je zelf gemakkelijk energie en geld kunt besparen en beantwoordden de verschillende vragen die de aanwezigen hadden over dit actuele onderwerp. Het is zelfs mogelijk om gratis (met een stadspas) een energiecoach bij je thuis te laten komen om in je eigen woning te bekijken welke maatregelen er genomen kunnen worden (door jezelf of de verhuurder) om jouw energie- en waterkosten zo laag mogelijk te houden en toch in een prettig verwarmde woning te kunnen verblijven.

Na afloop van de presentatie mochten de deelnemers kiezen uit de op de tafel uitgestalde hulpmiddelen (o.a. radiatorfolie, waterbesparende douchekop, stekker met schakelaar of een zuinige ledlamp) om zelf al meteen thuis aan de slag te gaan met energie en waterbesparing!

!WOON geeft bewoners informatie en advies over huren, kopen, energie, organisatie en participatie. We zijn er voor huurders, eigenaars-bewoners en woningzoekenden. We zijn een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk, het belang van de bewoners staat voorop. Veel van ons werk wordt betaald door de gemeente. Regelmatig worden we ook ingehuurd om bewoners bij te staan in een proces van renovatie of herstructurering. Dan is de bewonersorganisatie opdrachtgever en betaalt de verhuurder de kosten.

Oud en nieuw gezicht Leyden Academy

Posted by on nov 14, 2023 in Blog | 0 comments

Jaarlijks wordt op 11 november, de ‘verjaardag’ van Leyden Academy, het portret van een vitale en levenslustige oudere onthuld. Het ene jaar is dat een man en het andere jaar een vrouw. Het gekozen portret siert dan een jaar lang de website, sociale media-accounts en diverse communicatiemiddelen van het instituut.

Het afgelopen jaar was het portret van Afifa Tadmine van Stichting de Bloem uit Amsterdam Oost gekozen als gezicht van Leyden Academy. Maar sinds 11 november 2023 is het portret van Aad van der Linde voor een jaar het nieuwe gezicht van Leyden Academy.

De gezichtswisseling vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in Leiden waar Afifa met veel lof en bloemen werd bedankt voor haar rol als het gezicht over het afgelopen jaar en Aad aan het publiek werd voorgesteld als het nieuwe gezicht van Leyden Academy voor het komende jaar.

De bijeenkomst werd onder het genot van hapje, drankje en muziek in een heel gezellige sfeer met veel aanwezigen later in de middag afgerond.

Kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing is in november 2008 op initiatief van Vereniging Aegon opgericht. De missie van Leyden Academy is het verbeteren van de kwaliteit van leven van oudere mensen. Vanuit hun missie verricht Leyden Academy wetenschappelijk onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen gericht op vitaliteit en veroudering. Ook is zij betrokken bij diverse praktijkprojecten en programma’s, ontwikkelen we blauwdrukken, instrumenten en scholingspakketten en draagt zij haar visie en inzichten over in diverse onderwijsprogramma’s voor uiteenlopende doelgroepen.

Energie-informatie door Stichting !Woon

Posted by on okt 31, 2023 in Blog | 0 comments

Op vrijdag 17 november wordt er weer een presentatie gegeven door bewonersconsulent Bouchra Jartit van Stichting !Woon team Oost. Enkele weken geleden adviseerde zij de aanwezigen over o.a. problemen rond huren, onderhoud, renovatie, energie, een woning
zoeken, prettig wonen voor ouderen en andere woning en woonomgeving gerelateerde zaken.

Deze keer komt Bouchra nog een keer terug en geeft samen met een collega advies over ENERGIE: hoe ga je verstandig om met je gas en energieverbruik, welke mogelijkheden zijn er om je energierekening zo laag mogelijk te houden, welke hulp en ondersteuning kan de gemeente je daarbij geven en wat kun je van de verhuurder of woningbouwvereniging verwachten? Stel gerust alle vragen die je daarover hebt!!

!WOON in het kort

!WOON geeft bewoners informatie en advies over huren, kopen, energie, organisatie en participatie. We zijn er voor huurders, eigenaar-bewoners en woningzoekenden. We zijn een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk, het belang van de bewoners staat voorop. Veel van ons werk wordt betaald door de gemeente. Regelmatig worden we ook ingehuurd om bewoners bij te staan in een proces van renovatie of herstructurering. Dan is de bewonersorganisatie opdrachtgever en betaalt de verhuurder de kosten.

Voorlichting Stichting !Woon – 13 oktober

Posted by on okt 31, 2023 in Blog | Reacties uitgeschakeld voor Voorlichting Stichting !Woon – 13 oktober

Er was op vrijdag 13 oktober 2023 door de Stichting de Bloem een speciale bijeenkomst geregeld over Wonen voor mensen boven 55+! (Helaas wegens ziekte kon Afifa niet aanwezig zijn.)

Er was een wooncoach aanwezig, haar naam is Bouchra en ze hield een globaal praatje, en vroeg aan iedereen individueel hoe hun woonsituatie was en of ze wensen hadden. Bijvoorbeeld:

  • Heeft u hulpmiddelen nodig.
  • Wilt u verhuizen naar van groter naar beter (kleiner). Of van hoger naar lager.
  • Wilt hulp met de vragen over wonen.

Ten eerste begon ze met de vraag of iedereen wel ingeschreven staat bij WoningNet. Anders kan je sowieso niks doen voor de mensen. Ze gaf door dat er bij Stadsdeelkantoor Oostpoort een inloop spreekuur is bij het loket WMO. Die is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag. Daar kan je met veel vragen over aanpassingen van je huis zijn. Ook voor uitgaven van een verhuizing.

Ze heeft van sommige van ons, het adres en telefoonnummer opgeschreven, zodat ze met diegene contact gaat opnemen. En als wooncoach hun begeleiden. Ze deelde zeer nuttige folders uit en die hebben we allemaal meegenomen.
Iedereen was erg tevreden over deze bijeenkomst, fijn dat er zoveel middelen zijn om mensen te helpen. We hadden natuurlijk zoals altijd een versnapering.

Presentatie Wijkagent – 6 oktober 2023

Posted by on okt 11, 2023 in Blog | 0 comments

Kort verslag van de presentatie door wijkagent Simone van der Steen op vrijdag 6 oktober 2023 in het Oosterparkhuis. Afifa Tadmine heeft namens de Stichting De Bloem dit georganiseerd. Ze vroeg aan ons of we misschien vragen of opmerkingen hadden. Er waren vragen zoals brandveiligheid, burenoverlast, explosies, inbraak.

Afgesloten nooduitgang

Bijvoorbeeld een raam die dient als nooduitgang, dicht gemaakt door de huisbaas vanwege angst voor feestjes op het platte dak. Maar nu hebben de bewoners geen vluchtuitgang. Mag dat zomaar?
Brandweer geeft geen oplossing. Van het kastje naar de muur gestuurd. Simone zegt altijd in gesprek gaan eerst, en als dit niks op levert, naar de Gemeente gaan. Om daar advies te vragen! De verhuurder is verantwoordelijk voor dit soort dingen.

Angst voor inbraak

De vraag, bang bij inbraak.Mogen alle sloten erop van binnenuit! Altijd op slot doen en sleutel op een een grijpbare plek plaatsen. De politie komt er te allen tijde erin. Als er hulp nodig is. Agenten zijn opgeleid, om de deuren op een makkelijk manier open te maken, en anders slopen ze de deur wel.

Explosies

Ze vertelde ook dat er een goede angst is vanwege de explosies, in de buurten. Ze drukte op ons hart dat de politie er mee bezig is, en hun stinkende best aan doen zijn. Om het goed te onderzoeken en zo op te lossen.

Burenoverlast

Burenoverlast. Je kan altijd eerst even proberen om te praten met de mensen die dit veroorzaken.
Op een rustige manier lukt dat niet, dan klacht indienen bij de woningbouw of eigenaar.

Het was een goed informatief praatje, ze liet ook nog brochures achter met belangrijke telefoonnummers en mailadres voor als je in nood bent, of hulp nodig hebt.

Informatiebijeenkomsten in oktober

Posted by on okt 1, 2023 in Blog | Reacties uitgeschakeld voor Informatiebijeenkomsten in oktober

Op vrijdag 6 oktober komt de wijkagent voor de Oosterparkbuurt Simone van der Steen op bezoek in het Oosterparkhuis. De wijkagent is voor de bewoners een eerste aanspreekpunt als het gaat om openbare orde en criminaliteit in de wijk. Tijdens de bijeenkomst maakt u kennis met haar en haar collega’s en geeft zij o.a. informatie over veiligheid in- en om het huis. Niet alleen voor kwetsbare ouderen maar ook voor andere bewoners van de Oosterparkbuurt.


Op vrijdag 13 oktober wordt er een presentatiegegeven door bewonersconsulent Bouchra Jartit van Stichting !Woon team Oost. Zij adviseren bewoners over en helpen met oplossen van problemen rond huren, onderhoud, renovatie, energie, woning zoeken, prettig wonen voor ouderen en andere woning en woonomgeving gerelateerde zaken.

!WOON in het kort

!WOON geeft bewoners informatie en advies over huren, kopen, energie, organisatie en participatie. We zijn er voor huurders, eigenaar-bewoners en woningzoekenden. We zijn een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk, het belang van de bewoners staat voorop. Veel van ons werk wordt betaald door de gemeente. Regelmatig worden we ook ingehuurd om bewoners bij te staan in een proces van renovatie of herstructurering. Dan is de bewonersorganisatie opdrachtgever en betaalt de verhuurder de kosten.

Dagje uit naar Brussel

Posted by on sep 3, 2023 in Blog | 0 comments

Stichting de Bloem heeft op zondag 27 augustus een dagtocht naar Brussel georganiseerd. De reis was speciaal bedoeld voor kwetsbare dames (50-plus) die geen mogelijk hadden om deze zomer met vakantie te gaan maar toch nog een leuke dag wilden beleven.

De dames (28) verzamelden zich ’s ochtends vroeg om 08:00 op het Kastanjeplein en om 08:30 vertrok de bus op weg naar Brussel. Na een lange reis met een korte tussenstop aan de grens kwam de bus eindelijk aan in Brussel. Helaas kon de bus vanwege de vele wegopbrekingen en inrijverboden voor touringcars niet in de buurt komen van de Grote Markt en na een lange rit door de nauwe straatje in het centrum zijn we uiteindelijk uitgestapt in de drukke volkswijk Molenbeek.

Daar hebben we in kleine groepjes rondgelopen en gewinkeld op een lokale dagmarkt en in de vele winkeltjes in de straten eromheen. Een klein groepje dames, die beter ter been waren, heeft wel lopend de tocht ondernomen naar de Grote Markt.

We verzamelden na een aantal uur weer in een grand café waar we onder het genot van een drankje weer even uit konden rusten en bij konden praten. Het was helaas te laat om met de bus nog een gepland bezoek aan de bekende Rue de Brabant te brengen en iedereen was toch al een beetje moe. Daarom besloten we tijdig weer naar Amsterdam te reizen waar we tegen acht uur aan zijn gekomen.

Ondanks dat de geplande bezoeken met de bus aan de Grote Markt en de Rue de Brabant niet door zijn gegaan, hebben we wel met zijn allen genoten van een leuke en gezellige dag, onderweg en in Brussel.

Inschrijven Bewegen in Water 2023 Seizoen 2

Posted by on jun 17, 2023 in Blog | 0 comments

Beste dames,

U kunt zich weer aanmelden voor een abonnement op de cursus Bewegen in Water 2023 –
Seizoen 2 op de volgende twee dagen:

  • op vrijdag 14 juli 2023 van 10:00 tot 12:00 uur
  • op vrijdag 21 juli 2023 van 10:00 tot 12:00 uur

Beide inschrijfdagen zijn in het Oosterparkhuis, 3e Oosterparkstraat 159 in Amsterdam.
Lees eerst de informatiebrief voor het komende seizoen:

Schrijf je op tijd in: vol is vol!

Bewegen in Water zit weer VOL!

Posted by on mei 25, 2023 in Blog | 1 comment

Bewegen in Water is ook dit seizoen weer een overweldigend succes gebleken. Het aantal deelneemsters aan beide lesuren ieder maandagochtend heeft haar maximum inmiddels bereikt. Tot nu toe konden wij incidenteel nog deelneemsters tot de lessen toelaten wegens het uitvallen van enkele abonnementhouders, maar momenteel is er helemaal geen plaats meer in beide groepen. Daarom roepen wij belangstellenden op om niet meer naar het Sportfondsenbad Oost te komen in de hoop een lesuur mee te kunnen doen. Er is gewoonweg geen plaats meer!

De inschrijvingsdagen voor een abonnement in het nieuwe seizoen (september t/m december 2023) zijn op vrijdag 14 en vrijdag 21 juli van 10:00 tot 12:00 in het Oosterparkhuis.

Afifa aan het woord bij Leyden Academy

Posted by on apr 21, 2023 in Blog | 0 comments

Afgelopen donderdag 13 april nam Afifa Tadmine van Stichting de Bloem op uitnodiging van Leyden Academy deel aan een groepsgesprek met deelnemers aan een educatief programma voor cursisten uit het management van de zorg- en medische sector dat door Leyden Academy wordt georganiseerd.

Ter herinnering: in november vorig jaar is het portret van Afifa Tadmine van Stichting de Bloem uit Amsterdam Oost, gefotografeerd door Henk Aschman, gekozen als het gezicht van Leyden Academy in 2023!!

Afifa stelde zich voor aan de deelnemers door over haar aangrijpende levensgeschiedenis te vertellen:

Hoe Afifa, in 1949 in Marokko geboren als oudste kind van een gezin met 7 kinderen, al jong een grote rol moest vervullen in het huishouden en gedurende haar hele jeugd een grote verantwoordelijkheid droeg voor de andere gezinsleden. Zelf spreekt Afifa ervan dat zij daardoor nooit echt van een jeugd- en kindertijd heeft genoten. Aan de andere kant heeft de vroege zorgzaamheid voor haar familie wel de kiem gelegd voor haar latere interesse in sociale dienstverlening en vrouwenemancipatie.

Ondanks dat zij goed kon leren zat een mogelijke carrière met een baan in Genève (Zwitserland) er helaas niet in, dat mocht niet van haar vader. In plaats daarvan werd zij op haar 19e, tegen haar zin, door haar vader uitgehuwelijkt aan een in Nederland wonende, veel oudere man. En zo kwam Afifa uiteindelijk in Nederland terecht.

Het huwelijk met haar eerste echtgenoot bracht haar geen geluk en na 7 jaar is die plotseling ontbonden tijdens een bezoek aan haar familie in Marokko. En tot overmaat van ramp overleed ook haar geliefde moeder enkele maanden later toen Afifa net weer terug in Nederland was.

Afifa ging werken als vrijwilliger in een vrouwencentrum en studeren. Zij hield zich bezig met vrouwenemancipatie en rondde een studie sociale dienstverlening aan het MBO af. Op haar 36e hertrouwde zij met de vader van haar twee dochters, maar is later toch weer gescheiden.

Door alle stress en spanningen van de voorgaande jaren werd Afifa uiteindelijk afgekeurd en kwam in de W.A.O. terecht. Maar zij kon toch niet stil blijven zitten: tot de kinderen het huis uit waren heeft zij door gewerkt als vrijwilliger en is zij ook lid geworden van de Ouderen Advies Raad Oost.

In 2012 richtte zij Stichting de Bloem op en organiseert nu al ruim 12 jaar vele activiteiten gericht op vrouwen met verschillende culturele achtergronden die in een sociaal maatschappelijk isolement zijn geraakt. Zij helpt en leert deze vrouwen voor zichzelf op te komen, zich verder te ontwikkelen en zelfstandig nieuwe activiteiten te ontplooien. Tegenwoordig is haar aandacht meer gericht op de specifieke sociale en fysieke problemen waar oudere vrouwen mee te maken hebben of nog krijgen.

De deelnemers aan het gesprek waren zichtbaar onder de indruk van het levensverhaal van Afifa. Uit hun vragen aan het einde van de bijeenkomst kwamen nog een aantal onderwerpen aan de orde:

  • Hoe zoveel ouderen (vooral met een niet-westerse achtergrond) in een sociaal isolement zijn geraakt;
  • Sociaal geïsoleerde vrouwen vaak niet durven te praten of te spreken met een Nederlander vanwege de taalachterstand;
  • Dat taallessen geen zin meer hebben bij deze ouderen als zij 50-plus zijn en beter praktische conversatielessen in de vorm van een rollenspel aan te bevelen zijn;
  • De veranderende rol van vrouwen ten opzichte van mannen in het huidige tijdsgewricht.

Afifa werd tenslotte als dank voor het gesprek beloond met een prachtig boeket bloemen namens de deelnemers en Leyden Academy.