Blog

Elke week organiseren we verschillende activiteiten. Neem een kijkje in onze blog als je een indruk wil van de sfeer bij De Bloem. Misschien sta jij er binnenkort ook wel bij!

Picknick & Fitness in het Park

Posted by on jun 24, 2020 in Blog | 0 comments

Om de zomervakantie op een leuke manier in te vullen, organiseert Stichting de Bloem op woensdag 15 juli, woensdag 22 juli en op woensdag 5 augustus drie sportieve en gezonde uitstapjes naar het park voor moeders en hun kinderen.

Gewoon een leuk en gezellige dag in een (Amsterdams) park met sport en spel voor jong en oud en gezond eten tussendoor in de buitenlucht.

We onderzoeken nog in welke parken wij terecht kunnen en hoe we de reis ernaartoe vanaf het buurtcentrum het beste kunnen doen. En we zijn natuurlijk ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Houdt daarom ons blog goed in de gaten voor de meest recente updates hierover.

Wil je meehelpen bij de organisatie, meer informatie of je aanmelden dan kun je contact opnemen met Afifa (06 2657 6738).

Conversatieles (update)

Posted by on jun 24, 2020 in Blog | 0 comments

Door de beperkte groepsgrootte in Buurtcentrum Oosterpark worden de conversatielessen voortaan op zowel de woensdag als de vrijdag gegeven van 10:00 tot 12:00.

Computerles (update)

Posted by on jun 24, 2020 in Blog | 0 comments

Wegens gebrek aan deelnemers als gevolg van de coronacrisis wordt de wekelijkse computerles van Stichting de Bloem voorlopig stilgelegd. De eerste les begint weer op 1 september 2020 in het nieuwe seizoen. Toch snel hulp of ondersteuning nodig, lees dan vooral het vorige bericht over Eerste Hulp Bij Online.

OBA biedt Eerste Hulp Bij Online (EHBO)

Posted by on jun 23, 2020 in Blog | Reacties uitgeschakeld voor OBA biedt Eerste Hulp Bij Online (EHBO)

Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) biedt eerste hulp bij computervragen

Medio juni start in een aantal OBA-vestigingen een nieuw spreekuur: Eerste Hulp Bij Online, speciaal voor Amsterdammers die in deze coronacrisis ondersteuning kunnen gebruiken bij hun digitale vaardigheden.

Hoe doe je online boodschappen? Hoe houd je contact via internet met familie op afstand? Hoe gebruik je YouTube en Netflix en waar vind je leuke spelletjes online? Deze en meer vragen worden behandeld tijdens het spreekuur. Deelnemers kunnen er ook terecht voor vragen over DigiD of hulp bij het lenen van e-books van de OBA. De één-op-één-hulp en ondersteuning wordt gegeven door medewerkers van de OBA, Cybersoek, Digi Surfer en Stichting aan de Knoppen.

Heb je  een deelnemer of een maatje die hier voordeel mee kan behalen? Zeg het voort. Iedereen is welkom!

Gratis aanmelden
Mensen die advies kunnen gebruiken bij computervragen, kunnen zich gratis aanmelden via 020-5230831 of via: www.oba.nl/ehbo 

Conversatieles 10 juni

Posted by on jun 23, 2020 in Blog | 0 comments

Gelukkig is de Conversatieles Nederlands weer van start gegaan nu Buurtcentrum Oosterpark weer open is gegaan voor bezoekers na de tijdelijke sluiting i.v.m. de coronacrisis. Onder leiding van Sylvia zijn de eerste deelneemsters al weer aan slag gegaan. We houden ons natuurlijk wel aan de 1,5 meter afstandsregel, maar dat lukt wel in zo’n groot lokaal.

Update Gymnastiek

Posted by on jun 9, 2020 in Blog | Reacties uitgeschakeld voor Update Gymnastiek

Met ingang van vrijdag 12 juni worden de wekelijkse aerobics- en conditielessen van Ruba weer hervat. Omdat we door de regelgeving van de overheid en het RIVM geen gebruik kunnen maken van het sportlokaal in Buurtcentrum Oosterpark, is ervoor gekozen om de lessen buiten in Park Frankendael te geven.

Neem contact op met Ruba of Afifa als je nog vragen mocht hebben.
We hopen jullie snel weer te zien!

Locatie: Park Frankendael.
Tijden: iedere vrijdag van 17:00 tot 18:00.
Kosten: 1 euro per les.

We gaan weer van start!

Posted by on jun 3, 2020 in Blog | Reacties uitgeschakeld voor We gaan weer van start!

Beste Dames,
We hebben een nieuwe activiteitenkalender voor de maand juni 2020. Na ruim 2 maanden stilstand i.v.m. de coronacrisis starten wij langzaam onze activiteiten weer op. We moeten ons echter wel aanpassen aan de nieuwe situatie.

Nieuwe huisregels Buurtcentrum Oosterpark
Buurtcentrum Oosterpark is sinds 2 juni weer geopend voor activiteiten. Wel zijn de huisregels i.v.m. de coronacrisis aangepast en worden daarbij de richtlijnen van het RIVM gevolgd. De belangrijkste maatregelen zijn:

  • Bij binnenkomst handen ontsmetten
  • Naam noteren
  • Er is een maximaal aantal deelnemers per lokaal
  • Volg verder de aanwijzingen van de medewerkers op

Compensatieregeling Bewegen in Water
Omdat alle lessen van Bewegen in Water tijdens de coronacrisis en voor de rest van het lopende seizoen zijn vervallen, worden de deelneemsters die een abonnement voor het hele seizoen hebben afgesloten daarvoor gecompenseerd in het nieuwe seizoen dat in september weer van start zal gaan. Nader informatie hierover volgt binnenkort.

Stichting de Bloem hoopt alle deelnemers aan onze activiteiten weer snel en in goede gezondheid terug te zien!!

Update Planning Activiteiten

Posted by on mei 25, 2020 in Blog | Reacties uitgeschakeld voor Update Planning Activiteiten

Voorlopig is het nog niet duidelijk wanneer Buurtcentrum Oosterpark haar deuren weer opent voor de activiteiten van Stichting de Bloem. Op donderdag 28 mei krijgen wij van Dynamo, de beheerder van het buurthuis, te horen wanneer wij weer gebruik kunnen maken van de ruimtes in het buurtcentrum voor onze activiteiten en onder welke voorwaarden. Zodra duidelijk is wanneer onze activiteiten weer kunnen beginnen, stellen wij ons nieuwe, aangepaste programma weer op en houden wij jullie daarvan op de hoogte.

Het is nu al wel duidelijk dat alle lessen van Bewegen in Water in Sportfondsenbad Amsterdam Oost dit seizoen niet worden hervat gezien de strenge huisregels van het zwembad i.v.m. de corona pandemie. In september hopen wij elkaar onder betere omstandigheden weer terug te zien. Nadere informatie over eventuele compensatie van de abonnementskosten van het lopende seizoen door de gemiste lessen volgt binnenkort.

Houdt dit blog of onze Facebook pagina goed in de gaten voor de laatste informatie!

Tijdelijk geen Gymnastiek

Posted by on mrt 13, 2020 in Blog | Reacties uitgeschakeld voor Tijdelijk geen Gymnastiek

In verband met familieomstandigheden komen de Gymnastieklessen van Ruba op vrijdag 20 en 27 maart en op 3 april te vervallen. Maar gelukkig worden de lessen vanaf vrijdag 10 april weer hervat.

Verslag cursus Arabisch Alfabet

Posted by on mrt 2, 2020 in Blog | 0 comments

Verslag van de cursus Arabisch Alfabet van vrijdag 28-2-2020 door Sylvia de Gruijl.

Ik zal mij even voorstellen, mijn naam is Sylvia de Gruijl. Ik ben 59 jaar jong  en woon  in Amsterdam. Ik ben sinds kort vrijwilligster bij Stichting de Bloem en ik geef Nederlandse les aan vrouwen met een niet-westerse migratieachtergrond. Mij is gevraagd of ik een verslag wilde schrijven van de eerste les van de cursus Arabisch Alfabet.

Afgelopen vrijdag heeft Afifa het alfabet in het Arabisch gegeven. Er waren veel vrouwen aanwezig die dat wel wilden leren. Ik zelf deed ook mee. Er was koffie en thee en lekkere koekjes voor de dames zodat het wel wat gezelliger is.

Deze vrouwen leren zowel in het Nederlands als in het Arabisch te communiceren. De meeste vrouwen kunnen nog niet zo goed Nederlands lezen en schrijven, daarom komen zij woensdag ochtend bij Stichting de Bloem naar conversatieles en op de vrijdag ochtend  is er de cursus Arabisch Alfabet. Die cursus is bedoelt om de overeenkomsten en verschillen tussen het Arabisch en het Latijnse alfabet te laten zien.

Veel van deze vrouwen spreken wel Arabisch, maar zij hebben nooit Arabisch kunnen leren lezen en schrijven in hun geboorteland. De klanken van de Arabische taal kennen ze wel, maar de bijbehorende Arabische letters en overeenkomstige Nederlandse (Latijnse) klanken en letters hebben zij nog nooit gezien.

Zij deden alleen het huishouden en verzorgden hun kinderen. En zij zijn altijd afhankelijk geweest van hun man, want die werkt en brengt geld in het laatje. Maar deze vrouwen willen zelfstandig zijn zodat zij het allemaal zelf kunnen doen en niet afhankelijk zijn van hun man.
En dat is voor deze mensen best wel moeilijk om dan op eigen benen te staan.

Daarom is Stichting de Bloem er om deze vrouwen te helpen en uit hun isolement te houden. Stichting de  bloem doet nog meer dan alleen taal en conversatieles. Zij geven o.a. ook computerles, bewegen in water, creatieve ochtenden, gymnastiek en spreekuur. Dus er is best veel te doen daar. 

Tot het volgende verslag!
Sylvia de Gruijl