Blog

Elke week organiseren we verschillende activiteiten. Neem een kijkje in onze blog als je een indruk wil van de sfeer bij De Bloem. Misschien sta jij er binnenkort ook wel bij!

Bewegen in Water zit weer VOL!

Posted by on mei 25, 2023 in Blog | 0 comments

Bewegen in Water is ook dit seizoen weer een overweldigend succes gebleken. Het aantal deelneemsters aan beide lesuren ieder maandagochtend heeft haar maximum inmiddels bereikt. Tot nu toe konden wij incidenteel nog deelneemsters tot de lessen toelaten wegens het uitvallen van enkele abonnementhouders, maar momenteel is er helemaal geen plaats meer in beide groepen. Daarom roepen wij belangstellenden op om niet meer naar het Sportfondsenbad Oost te komen in de hoop een lesuur mee te kunnen doen. Er is gewoonweg geen plaats meer!

De inschrijvingsdagen voor een abonnement in het nieuwe seizoen (september t/m december 2023) zijn op vrijdag 14 en vrijdag 21 juli van 10:00 tot 12:00 in het Oosterparkhuis.

Afifa aan het woord bij Leyden Academy

Posted by on apr 21, 2023 in Blog | 0 comments

Afgelopen donderdag 13 april nam Afifa Tadmine van Stichting de Bloem op uitnodiging van Leyden Academy deel aan een groepsgesprek met deelnemers aan een educatief programma voor cursisten uit het management van de zorg- en medische sector dat door Leyden Academy wordt georganiseerd.

Ter herinnering: in november vorig jaar is het portret van Afifa Tadmine van Stichting de Bloem uit Amsterdam Oost, gefotografeerd door Henk Aschman, gekozen als het gezicht van Leyden Academy in 2023!!

Afifa stelde zich voor aan de deelnemers door over haar aangrijpende levensgeschiedenis te vertellen:

Hoe Afifa, in 1949 in Marokko geboren als oudste kind van een gezin met 7 kinderen, al jong een grote rol moest vervullen in het huishouden en gedurende haar hele jeugd een grote verantwoordelijkheid droeg voor de andere gezinsleden. Zelf spreekt Afifa ervan dat zij daardoor nooit echt van een jeugd- en kindertijd heeft genoten. Aan de andere kant heeft de vroege zorgzaamheid voor haar familie wel de kiem gelegd voor haar latere interesse in sociale dienstverlening en vrouwenemancipatie.

Ondanks dat zij goed kon leren zat een mogelijke carrière met een baan in Genève (Zwitserland) er helaas niet in, dat mocht niet van haar vader. In plaats daarvan werd zij op haar 19e, tegen haar zin, door haar vader uitgehuwelijkt aan een in Nederland wonende, veel oudere man. En zo kwam Afifa uiteindelijk in Nederland terecht.

Het huwelijk met haar eerste echtgenoot bracht haar geen geluk en na 7 jaar is die plotseling ontbonden tijdens een bezoek aan haar familie in Marokko. En tot overmaat van ramp overleed ook haar geliefde moeder enkele maanden later toen Afifa net weer terug in Nederland was.

Afifa ging werken als vrijwilliger in een vrouwencentrum en studeren. Zij hield zich bezig met vrouwenemancipatie en rondde een studie sociale dienstverlening aan het MBO af. Op haar 36e hertrouwde zij met de vader van haar twee dochters, maar is later toch weer gescheiden.

Door alle stress en spanningen van de voorgaande jaren werd Afifa uiteindelijk afgekeurd en kwam in de W.A.O. terecht. Maar zij kon toch niet stil blijven zitten: tot de kinderen het huis uit waren heeft zij door gewerkt als vrijwilliger en is zij ook lid geworden van de Ouderen Advies Raad Oost.

In 2012 richtte zij Stichting de Bloem op en organiseert nu al ruim 12 jaar vele activiteiten gericht op vrouwen met verschillende culturele achtergronden die in een sociaal maatschappelijk isolement zijn geraakt. Zij helpt en leert deze vrouwen voor zichzelf op te komen, zich verder te ontwikkelen en zelfstandig nieuwe activiteiten te ontplooien. Tegenwoordig is haar aandacht meer gericht op de specifieke sociale en fysieke problemen waar oudere vrouwen mee te maken hebben of nog krijgen.

De deelnemers aan het gesprek waren zichtbaar onder de indruk van het levensverhaal van Afifa. Uit hun vragen aan het einde van de bijeenkomst kwamen nog een aantal onderwerpen aan de orde:

  • Hoe zoveel ouderen (vooral met een niet-westerse achtergrond) in een sociaal isolement zijn geraakt;
  • Sociaal geïsoleerde vrouwen vaak niet durven te praten of te spreken met een Nederlander vanwege de taalachterstand;
  • Dat taallessen geen zin meer hebben bij deze ouderen als zij 50-plus zijn en beter praktische conversatielessen in de vorm van een rollenspel aan te bevelen zijn;
  • De veranderende rol van vrouwen ten opzichte van mannen in het huidige tijdsgewricht.

Afifa werd tenslotte als dank voor het gesprek beloond met een prachtig boeket bloemen namens de deelnemers en Leyden Academy.

Interview met Afifa in de Dwars

Posted by on apr 21, 2023 in Blog | 0 comments

In de Dwars, de onafhankelijke krant gemaakt voor en door bewoners van Amsterdam-Oost, staat een kort interview met Afifa Tadmine, de oprichter en voorzitter van Stichting de Bloem. Je kunt het interview uit de krant hierboven lezen (klik voor groot), maar je kunt het ook lezen op de site van Dwars zelf!

Een heel gelukkig 2023!

Posted by on jan 1, 2023 in Blog | 0 comments

Stichting de Bloem wenst alle vrijwilligers en deelneemsters een gelukkig en gezond 2023 toe. Dit jaar zetten wij onze activiteiten weer voort vanuit het gerenoveerde buurtcentrum Oosterpark dat vanaf dit jaar de nieuwe naam ‘Oosterparkhuis’ heeft gekregen. Wij zien jullie daar graag in het nieuwe jaar terug!

Tot ziens!

Bewegen in Water 2023 – Seizoen 1

Posted by on jan 1, 2023 in Blog | 0 comments

Stichting de Bloem is erg verheugd aan te kondigen dat we weer beginnen met seizoen 1 van Bewegen in Water in 2023. Aanstaande maandag 6 februari beginnen we weer met de eerste aqua fitness lessen in het vertrouwde Sportfondsenbad Amsterdam Oost onder deskundige leiding van Nana de Vries Berg.

Abonnement

Een abonnement voor seizoen 1 kost € 60,00 voor 20 lessen. Zonder abonnement kun je alleen deelnemen aan de lessen voor € 3,50 per les en is alleen mogelijk als het maximum aantal deelneemsters per groep (20) nog niet bereikt is.

Inschrijfdata

U kunt zich aanmelden voor deelname aan de cursus Bewegen in Water 2023 – Seizoen 1
op de volgende twee dagen:

• op vrijdag 13 januari van 10:00 tot 12:00 uur *
• of op vrijdag 20 januari van 10:00 tot 12:00 uur (onder voorbehoud)

Beide inschrijfdagen zijn in de het Oosterparkhuis, 3e Oosterparkstraat 159 te Amsterdam.
Schrijf je op tijd in: vol is vol!

* In de reeds verspreide informatiebrief over Bewegen in Water staat per abuis vrijdag 6 januari als inschrijfdatum vermeld, maar deze komt te vervallen omdat het Oosterparkhuis dan nog niet geopend is.

Nieuw gezicht van Leyden Academy

Posted by on nov 23, 2022 in Blog | 0 comments

Foto: Henk Aschman

Jaarlijks wordt op 11 november, de ‘verjaardag’ van Leyden Academy, het portret van een vitale en levenslustige oudere onthuld. Het ene jaar is dat een man en het andere jaar een vrouw. Het gekozen portret siert dan een jaar lang de website, sociale media-accounts en diverse communicatiemiddelen van het instituut. En dit jaar is het portret van Afifa Tadmine van Stichting de Bloem uit Amsterdam Oost, gefotografeerd door Henk Aschman, gekozen als gezicht van Leyden Academy!

Kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing is in november 2008 op initiatief van Vereniging Aegon opgericht. De missie van Leyden Academy is het verbeteren van de kwaliteit van leven van oudere mensen. Vanuit hun missie verricht Leyden Academy wetenschappelijk onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen gericht op vitaliteit en veroudering. Ook is zij betrokken bij diverse praktijkprojecten en programma’s, ontwikkelen we blauwdrukken, instrumenten en scholingspakketten en draagt zij haar visie en inzichten over in diverse onderwijsprogramma’s voor uiteenlopende doelgroepen.

Afifa en haar dochter waren op 11 november aanwezig bij de onthulling van haar portretfoto door hoogleraar Tineke Abma, directeur-bestuurder van Leyden Academy, in het stadhuis van Leiden na een welkomstwoord door burgemeester Henri Lenferink.

Tevens werd bij deze gelegenheid de fototentoonstelling ‘Een dag uit het leven van een 100-jarige’ door wethouder Fleur Spijker geopend. In het kader van het 100-jarig bestaan van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV) hebben een 11-tal fotografen afgelopen maanden totaal 14 stad-/streekgenoten van 100-jaar (en ouder) in hun leefomgeving bezocht en op hun eigen wijze gefotografeerd. Bij de opening van deze tentoonstelling waren dan ook een groot aantal 100-jarigen aanwezig, vergezeld door hun familie.

Bewegen in Water zit VOL!

Posted by on okt 12, 2022 in Blog | Reacties uitgeschakeld voor Bewegen in Water zit VOL!

Bewegen in Water is dit seizoen weer een geweldig succes gebleken. Het aantal deelneemsters aan beide lesuren ieder maandagochtend heeft haar maximum inmiddels bereikt. Tot nu toe konden wij incidenteel nog deelneemsters tot de lessen toelaten wegens het uitvallen van enkele abonnementhouders, maar momenteel is er helemaal geen plaats meer in beide groepen. Daarom roepen wij belangstellenden op om niet meer naar het Sportfondsenbad Oost te komen in de hoop een lesuur mee te kunnen doen. Er is gewoonweg geen plaats meer!

Stichting de Bloem probeert in samenwerking met de gemeente Amsterdam voor het volgende seizoen een derde groep aan het programma van Bewegen in Water toe te voegen. Wij hopen dat dit lukt gezien de grote behoefte bij oudere vrouwen met fysieke beperkingen aan aqua fitness oefeningen onder deskundige begeleiding.

Welkom in het nieuwe seizoen

Posted by on aug 28, 2022 in Blog | 0 comments

De zomervakantie is alweer voorbij en Stichting de Bloem begint weer aan een nieuw seizoen. Omdat de verbouwing van Buurtcentrum Oosterpark helaas nog niet is voltooid en wij dus geen vaste locatie hebben om onze binnenactiviteiten uit te kunnen voeren totdat deze verbouwing gereed is, zal voorlopig alleen ‘Bewegen in Water‘ worden georganiseerd in het Sportfondsenbad Amsterdam Oost.

Wanneer de verbouwing van het buurtcentrum medio november of december van dit jaar gereed is, zullen onze andere activiteiten weer van start gaan. Hou daarom de aankondigingen op ons blog of op onze Facebook pagina goed in de gaten als je wilt weten wanneer we weer gaan beginnen. En wij hopen dat wij dan vele oude en nieuwe deelneemsters aan onze activiteiten daar welkom kunnen heten.

Wij willen tenslotte Stichting Schaakschool Indische Buurt nog hartelijk bedanken voor de gastvrijheid en het gebruik van de Batjanzaal voor het uit kunnen voeren van enkele van onze activiteiten gedurende het afgelopen seizoen.

Bewegen in Water 2022 – Seizoen 2

Posted by on jun 28, 2022 in Blog | 0 comments

Stichting de Bloem is erg verheugd aan te kondigen dat we beginnen met seizoen 2 van Bewegen in Water. Aanstaande maandag 5 september beginnen we weer met de eerste aqua fitness lessen in het vertrouwde Sportfondsenbad Amsterdam Oost onder deskundige leiding van Nana de Vries Berg.

Abonnement

Een abonnement voor seizoen 2 kost € 45,00 voor 15 lessen. Zonder abonnement kun je alleen deelnemen aan de lessen voor € 3,50 per les en alleen mogelijk als het maximum aantal deelneemsters per groep (20) nog niet bereikt is.

Inschrijfdata

U kunt zich aanmelden voor deelname aan de cursus Bewegen in Water 2022 – Seizoen 2
op de volgende twee dagen:

• op vrijdag 1 juli van 10:00 tot 12:00 uur
• of op vrijdag 8 juli van 10:00 tot 12:00 uur

Beide inschrijfdagen zijn in de Batjanzaal, Batjanstraat 68, 1094RC te Amsterdam.
Schrijf je op tijd in: vol is vol!

Kijk voor meer informatie op onze website: Bewegen in Water

Workshop Fotografie – vr 10 juni

Posted by on jun 11, 2022 in Blog | 0 comments

Afgelopen vrijdag was alweer de laatste Workshop Fotografie in de Batjanzaal onder deskundige leiding van Joke van Vlijmen. Deze keer hebben de dames veel geleerd over de compositie van foto’s en de vormen van gefotografeerde objecten (bijvoorbeeld rond of vierkant, recht of krom). En de mooie tuin van de Batjanzaal is heel geschikt om te leren hoe je bladeren en bloemen van planten ook van dichtbij mooi op de foto kunt zetten.

Het is de bedoeling dat de workshop na de zomervakantie weer van start gaat en we hopen dat er veel belangstelling is voor de nieuwe lessen!