Blog

Elke week organiseren we verschillende activiteiten. Neem een kijkje in onze blog als je een indruk wil van de sfeer bij De Bloem. Misschien sta jij er binnenkort ook wel bij!

Vakantiesluiting Buurtcentrum

Posted by on jun 30, 2019 in Blog | Reacties uitgeschakeld voor Vakantiesluiting Buurtcentrum

Buurtcentrum Oosterpark is van zaterdag 13 juli tot en met zondag 25 augustus 2019 gesloten i.v.m. de zomervakantie. De reguliere activiteiten van Stichting de Bloem gaan daarom door tot en met vrijdag 12 juli en zullen na de zomervakantie weer beginnen vanaf maandag 9 september.

Afsluiting seizoen

Posted by on jun 30, 2019 in Blog | Reacties uitgeschakeld voor Afsluiting seizoen

Afgelopen vrijdagochtend 28 juni was er door Stichting de Bloem een ontbijt georganiseerd in het buurtcentrum om het voorjaarsseizoen gezamenlijk en gezond af te sluiten met heerlijke en vooral gezonde gerechten.

Een aantal activiteiten lopen nog door tot en met vrijdag 12 juli. Na de vakantieperiode beginnen wij weer met de activiteiten vanaf 9 september.

Pop-up Museum: Mijn Ritueel

Posted by on jun 3, 2019 in Blog | 0 comments

Afgelopen woensdag 29 mei was Afifa aanwezig bij de opening van de tentoonstelling ‘Mijn Ritueel’ in het Pop-up Museum aan de 1e van Swindenstraat 469 georganiseerd door o.a. het Tropenmuseum. Haar bijdrage als buurtbewoonster aan aan deze bijzondere tentoonstelling gaat over haar bruidsschat en speciale betekenis die dit ritueel voor haar had en nog steeds heeft.

In het pop-up Tropenmuseum Mijn Ritueel zie en hoor je de rituelen van buurtbewoners. Doe mee aan de workshops, lezingen en rondleidingen of draag bij door het delen van jouw eigen ritueel.

Afifa Tadmine bij de opening van de tentoonstelling

Rituelen uit de wereld: Amsterdam zit er vol mee. Net als het Tropenmuseum. Het zijn gebruiken die betekenis en kleur geven aan ons leven. Ze horen bij gebeurtenissen rondom feest, afscheid, geboorte en liefde. Ze herinneren aan belangrijke momenten in onze geschiedenis zoals bij Keti Koti en Bevrijdingsdag. En ze geven uiting aan religieuze tradities als Allerheiligen, Holi en het Suikerfeest. Kom naar het pop-up Tropenmuseum aan de 1e van Swindenstraat en vertel ons over jouw ritueel.

Praktische informatie

  • Waar: 1e van Swindenstraat 469, Amsterdam
  • Wanneer: 29 mei t/m 30 nov 2019 op wo, vr, za van 10.00 – 18.00 uur

Afsluiting Ramadan

Posted by on mei 27, 2019 in Blog | Reacties uitgeschakeld voor Afsluiting Ramadan

Op vrijdagochtend 7 juni organiseert Stichting de Bloem een gezond ontbijt als feestelijke afsluiting van de Ramadan. Iedereen is welkom in het buurthuis van 10:00 tot 12:00.

Durven Doen Methode (update 2)

Posted by on mei 27, 2019 in Blog | Reacties uitgeschakeld voor Durven Doen Methode (update 2)

Op woensdag 26 juni komt Camelia Contreras van stichting Single SuperMom tijdens de conversatieles informatie geven over hun “Durven Doen Methode – 7 Stappen naar een Gelukkig en Succesvol leven.” Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Single SuperMom.

De eerder geplande bijeenkomst op woensdag 24 april was door omstandigheden niet doorgegaan, maar nu hebben wij nieuwe afspraak kunnen maken.

Bewegen in Water (juni update)

Posted by on mei 27, 2019 in Blog | Reacties uitgeschakeld voor Bewegen in Water (juni update)

Vanwege de Ramadan vervalt op maandag 3 juni groep 2 van 10:30 tot 11:30. Groep 1 gaat gewoon door van 09:30 tot 10:30.
Op maandag 10 juni vervallen de lessen i.v.m. Pinksteren.
Op maandag 17 juni is het vrij zwemmen i.v.m. de afwezigheid van Marlies.

Durven Doen Methode (update)

Posted by on apr 25, 2019 in Blog | Reacties uitgeschakeld voor Durven Doen Methode (update)

Door omstandigheden is de informatiebijeenkomst met Camelia Contreras van stichting Single SuperMom op woensdag 24 april niet doorgegaan. Binnenkort wordt een nieuwe datum voor de bijeenkomst bekendgemaakt.

Wijzigingen i.v.m. Ramadan en feestdagen

Posted by on apr 25, 2019 in Blog | Reacties uitgeschakeld voor Wijzigingen i.v.m. Ramadan en feestdagen

Openstelling Buurtcentrum Oosterpark

Het buurtcentrum is van 27 april tot en met 5 mei gesloten i.v.m. de meivakantie. Op donderdag 30 mei is het buurtcentrum gesloten i.v.m. Hemelvaartsdag.

Bewegen in Water

Vanwege de Ramadan van begin mei tot begin juni is in deze periode het zwembad maar voor 1 uur gereserveerd van 09:30 tot 10:30. Dus groep 2 van 10:30 tot 11:30 vervalt tot nader order. Bovendien is Marlies de eerste twee weken van mei met vakantie. De eerste les is daarom pas weer op 20 mei.

Conversatieles

Gedurende de Ramadan zijn de tijden van de lessen aangepast van 10:30 tot 11:30

Ramadan & Gezonde voeding

Posted by on apr 17, 2019 in Blog | Reacties uitgeschakeld voor Ramadan & Gezonde voeding

Op woensdag 17 April mocht Stichting de Bloem wel een hele speciale gast ontvangen: diëtist Sam Gabriel. Sam heeft ons van alles verteld over gezonde voeding tijdens de Ramadan. Bedankt voor al je gezonde informatie Sam, bedankt ‘Zo blijven wij gezond in Oost‘ voor het verzorgen van de voorlichting.

Hoe komt het eigenlijk dat we zo veel zin hebben in zoete dingen, zoals koekjes en honing? Dit komt vaak doordat we moe zijn. Onze hersenen krijgen signalen dat ze suiker willen hebben.
Moe wordt je bijvoorbeeld door dat je veel koolhydraten eet. Eten dat veel koolhydraten bevat zijn bijvoorbeeld pasta, rijst, brood, aardappelen en dadels. Probeer hier dus minder van te eten. Wist je dat 1 dadel, 1 klontje suiker bevat? Eet er dus niet te veel van!

Welk eten geeft wel energie? Groenten! Je voelt je er verzadigd door en je lichaam is er heel blij mee :). Hier wat tips (voor tijdens de Ramadan):

Voor de Iftar: begin met een dadel en wat water. Eet er niet meer dan 1. Eet daarna een soep, deze zorgt voor vocht en groente. Wacht hierna een half uurtje voordat je de hoofdmaaltijd gaat eten. Groentes zijn een goede basis als hoofdmaaltijd. Eet hierbij een beetje koolhydraten, iets van rijst of bonen, en nog een stukje vis of kip. Blijf in beweging na het eten. Ga bijvoorbeeld de keuken opruimen. Dit helpt bij het verteren van het eten.

Hmm lekker, een smoothie drinken! Een smoothie van alleen maar fruit en melk bevat tot wel 10 klontjes suiker. Hoe kan je hem gezonder maken? In plaats van allemaal fruit te mengen met elkaar kan je er ook groente in doen. Probeer eens 1 stuk fruit, zoals kiwi of banaan, te mengen met groentes. Spinazie, broccoli, avocado of peterselie zijn prima alternatieven. Mix er ook nog wat melk doorheen voor de vloeibaarheid. In plaats van fruit kan je ook dadels gebruiken. Gebruik er dan maximaal 2. Liever geen dadels en fruit mengen met elkaar.

Inspiratie voor een gezond ontbijt nodig? Probeer eens kwark met 1 stuk fruit, wat nootjes en pitten. Of experimenteer eens met twee volkoren broodjes met ei of kaas met snoeptomaatjes of/en komkommer.

Heb je nog vragen over gezond eten?Of zou je graag een van onze activiteiten willen bijwonen? Laat het ons weten.

Thema-ochtend Ramadan & gezonde voeding

Posted by on apr 12, 2019 in Blog | Reacties uitgeschakeld voor Thema-ochtend Ramadan & gezonde voeding

Binnen afzienbare tijd zal de Ramadan weer beginnen. Met dat in ons achterhoofd heeft Stichting de Bloem op woensdag 17 april een informatieve ochtend gepland waarin het thema ‘gezondheid tijdens de Ramadan’ centraal staat. Welke voeding is gezond tijdens de Ramadan? En wat is minder gezond om dan te eten?

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

In het buurtcentrum Oosterpark zullen we om 9:30 starten met de voorlichting. Allereerst zullen we onder elkaar brainstormen over het eten tijdens de Ramadan en eventuele veranderingen die we daarin door kunnen voeren om het gezonder te maken.

In het kader van het project ‘Zo blijven wij gezond in Oost‘ van de Gemeente Amsterdam zullen wij als gastspreker FitFood diëtist en Ramadan expert Sam Gabriel ontvangen die ons zal adviseren op het gebied van gezond eten tijdens de Ramadan.

De informatie zal in het Nederlands gegeven worden, waardoor we het leren over gezondheid combineren met het leren van de Nederlandse taal. Waar nodig zal er natuurlijk vertaald worden. Naast het informatieve gedeelde zal er ook ruimte zijn om met elkaar in gesprek te gaan en van mening te wisselen. Kom ook langs, we verwelkomen je graag!
Vragen? Bel 06-46521894